PISARNIŠKA JOGA | NINA TREBEC | PREDSODKI O JOGI
16945
single,single-post,postid-16945,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,,qode-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.2,vc_responsive

PREDSODKI O JOGI

28 May PREDSODKI O JOGI

Želela bi omeniti nekaj najpogostejših predsodkov, na katere naletim kot učiteljica joge.

Ko govorim o jogi, imam v mislih predvsem fizični del prakse – izvajanje jogijskih položajev in različnih fizičnih vaj, ki nam pomagajo, da jogijske položaje izvedemo boljše in lažje.

 

  • Za jogo moraš biti ‘raztegnjen’/nisem dovolj fleksibilen: v resnici je ravno obratno – bolj neraztegnjeni ali nefleksibilni kot ste, več boste imeli od prakse. Ena najlepših stvari zame kot učiteljice je, ko vidim udeleženca, ki je zelo ‘zategnjen’, kako je njegovo telo bolj gibko in mehko oz. kako je napredoval (ponavadi se to vidi na dolgi rok).
  •  To ni zame: ste že kdaj poizkusili ali ne? Govorite iz izkušenj ali iz strahu ali odpora do nečesa, kar ne poznate?
  •  Na jogi samo sedijo in meditirajo: odvisno kateri stil joge je. Stilov je danes res veliko – od zelo fizičnih do bolj meditativnih, pa vseh mešanic in kombinacij vmes. Da bi našli tisto, kar potrebujete/iščete zase, je fino preizkusiti več različnih stilov in učiteljev. Večinoma je prvi obisk vadbe po studijih zelo poceni ali zastonj.
  • Sem preizkusil, pa mi ni bilo všeč: če ste naleteli na studio/učitelja/prakso, ki vam ni bila po godu, še ne pomeni, da joga ni za vas. Studijev/učiteljev/stilov/načinov poučevanja je danes res veliko, zagotovo obstaja tudi tak, ki bo po vaši meri.
  • To so neke tantre mantre/to je preveč ezoterično zame: zopet – odvisno od stila joge. Lahko izvajaš bolj duhovne aspekte vadbe joge (meditacija, petje svetih besed in zlogov, dihalne vaje, vaje v umski koncentraciji), ki utegnejo biti zelo poduhovljene (ali pa tudi ne, odvisno od učitelja/stila), lahko prakticiraš samo fizični aspekt (jogijski položaji).
  • Joga, to je za ženske: ni treba posebej poudarjati, da je toponavadi predsodek, ki ga negujejo moški. Tisti pripadniki nasprotnega spola, ki redno hodijo na vadbe, vedo zakaj hodijo. Po mojih izkušnjah moški največkrat pridejo na vadbe iz treh razlogov: 1) opazili so, da so zelo zakrčeni v telesu in bi se radi dobro raztegnili; 2) zaradi takih ali drugačnih okoliščin v svojem življenju so začutili potrebo po sprostitvi; 3) na vadbo so prišli po prigovarjanju partnerke/prijateljice/sodelavke/hčerke (tako je največkrat ;)), videli da je super in začeli tudi sami redno prakticirati. Če ste še vedno skeptični, vas vabim da obiščete kdaj kako dinamično vadbo in se preizkusite.
  • Nimam denarja: načeloma so lastniki studijev oz. učitelji joge v redu ljudje. Kar želim povedati s tem je, da se (ponavadi) da vse zmenit. Določeni studiji nudijo tudi popuste za študente in brezposelne. Kjer je želja tam je pot.
  •  Nimam časa: če ti je res –res do nečesa, oz. če nekaj zares potrebuješ, potem si za to vzameš čas. Razumem pa, da v množici opravkov iti na vadbo ni na vrhu prioritet.
  • Sem prestar/sem predebel: predsodek do lastnega telesa, ki te omejuje, da ne začneš z dejavnostjo, ki bi ti potencialno dobro dela. Dostikrat ko učim, rada poudarim, da je vsako telo svoje. Vsako telo ima svoje specifike in svoje omejitve in to je treba spoštovati in ljubiti. Vsako telo ne zmore določenih naporov. Je pa treba biti potrpežljiv. Po izkušnjah vidim, da se na dolgi rok da ogromno narediti. Sicer pa veliko studijev nudi vadbo za starejše ali začetnike. Vadbe za starejše so prilagojene starostnikom, vadbe za začetnike pa so v osnovi in načeloma narejene tako, da lahko vadbo izvaja vsak, brez predznanja ali fizične pripravljenosti. Izkušen učitelj pa bo znal določen položaj prilagoditi glede na nivo znanja in fizične sposobnosti udeležencev, ne glede na to, kakšna vadba je. Jogo lahko torej dela vsak, če le ima to željo!